Stát který nechrání své občany může způsobit mnohé tragédie

02.09.2010 08:50

Převzato:https://www.spolecna-obrana.estranky.cz/clanky/aktuality/stat-ktery-nechrani-sve-obcany-muze-zpusobit-mnohe-tragedie

 

Na Blogu serveru iDnes se objevil článek pana Františka Matějky, který rozhodně stojí za přečtení (odkaz na článek uvádím níže).

Ačkoli s autorovým viděním světa (mimo tento článek, zdůrazňuji) nejsem vždy zcela ztotožněn, tentokrát jsem zalitoval, že mohu zvýšit hodnocení článku pouze jedenkrát - měl jsem jinak sto chutí uklikat myši tlačítko jak mohutně s ním tentokrát souhlasím!

Vybírám věty, které mne zaujaly nejvíce:


"Případ z Bratislavy je jako z ukázkové čítanky. Každý, kdo zná film Volný pád, ví, o čem mluvím. Extrémně složitý systém, který předřadil umělá práva nad selským rozumem. Tisíce drobných kapek, plnících nádobu námi vnímané spravedlnosti světa, která jednou přeteče."

"Lidé v okolí, včetně střelce, tedy využili svá práva a opakovaně požádali svůj stát, způsobem předepsaným psaným právem, o pomoc. Výsledek nula. Stát se nedokázal postarat o vyřešení jejich problémů. Jedni účastníci letitého sporu si z toho nic nedělají, zatímco druzí jsou v ještě větší depresi, ponížení a trpí odůvodněným pocitem, že jejich stát se jich nedokázal zastat."

".....stát přestává mít přirozené páky na ochranu svých občanů před těmi, kteří.........nesdílí jejich hodnoty a dokonce po nich dlouhodobě šlapou...."

Celý článek si můžete přečíst zde

Náš stát přesně v tomto smyslu dlouhodobě ignoroval problematiku katalogových podvodů a stále toleruje i jiné druhy darebácké šikany vůči svým občanům - insolvenční, ale zejména rozhodčí.

Zatímco u katalogových podvodů si již stát poněkud napravil reputaci a od 1.7.2010 prozatím nebyl zaznamenán žádný nový případ, v případech rozhodčí šikany ignorace problému pokračuje a hrozí dokonce i prohloubením - viz poslední návrhy Ministerstva spravedlnosti v oblasti exekucí.

Po přečtení tohoto článku je možno si živě představit, jak zmizí poslední záchranná brzda rozhodčích podrazů - tedy soudy, které alespoň občas mohly stihnout odložit vykonatelnost formálně (sic!) zcela neplatného rozhodčího nálezu a předejít tak značným škodám.

Hrozme se situace, kdy soukromý exekutor, který bude motivován výhradně vidinou zisku, ruku v ruce se soukromým rozhodcem připraví protiprávně o majetek tisíce lidí aniž by přitom porušil literu zákona. To není oxymorón, jak by se mohlo možná na první pohled zdát, ale záměrné použití prostředku, který sám o sobě není zákonem zakázán k dosažení efektu zákonem nezamýšleného a nežádoucího!

Uvědomme si prosím, že v současné právní úpravě je i rozhodčí nález se ZCELA SMYŠLENÝM obsahem, který byl řádně doručen a obsahuje vykonatelný výrok pravomocným exekučním titulem a exekutor má formálně povinnost tuto zcela smyšlenou pohledávku vymoci! 

Útočníkovi tak stačí pouze zdržovat soud na zrušení rozhodčího nálezu (například takto) dostatečně dlouho, aby stihl být neoprávněně zabavený majetek odčerpán do "bezpečí" (nebo alespoň dlouhodobě zablokován) a poté zkrachovat bez konkursu (pro nedostatek majetku dlužníka - tedy sebe - viz příklad jak se to dělá). Co zabrání soukromým exekutorům nebržděným soudem, aby nevyužili takovéto vidiny bezpracného zisku, když neponesou absolutně žádná rizika takového postupu?

Pokud by došlo pouze k odstranění doposud nezbytného mezikroku - tedy formálního souhlasu obecného soudu s provedením exekuce při zachování zbytku současné právní úpravy exekučního řádu a rozhodčího řízení, půjde o plnou legalizaci loupežného jednání! Na druhou stranu bude možno zredukovat trestní zákoník minimálně o § 234 a § 237, neboť tyto trestné činy se stanou prakticky legálními aktivitami.

Uvedený záměr si skutečně nelze představit bez toho, aniž by byla VÝRAZNÝM způsobem omezena dosavadní naprostá svévole rozhodců a podstatně zvýšen dozor nad soukromými exekutory včetně citelných sankcí!

Jako minimální prevenci před naprostým rozvratem státní moci v oblasti ochrany majetku svých občanů považujeme za nezbytné prosadit alespoň povinné zavedení peněžité částky spojené s podáním návrhu na exekuci, která bude sloužit jako jistina pro případnou náhradu škody, pokud by se návrh ukázal jako bezdůvodný (respektive exekuční titul jako vadný či neplatný) - stejně jako je tomu u šikanózních insolvenčních návrhů.

(uvedené postřehy k novelizaci exekučního řádu byly odeslány na Ministerstvo spravedlnosti jako oficiální podnět dne 27.8.2010)